Home » Natură » Test de cultură generală. Câte oase are un rechin?

Test de cultură generală. Câte oase are un rechin?

Publicat: 03.08.2022

Știm cu toții că rechinii sunt niște creaturi periculoase de care nu ar trebui să ne apropiem. Dar iată o întrebare la care probabil mulți oameni nu ar ști să răspundă: câte oase are un rechin?

Întrebarea „câte oase are un rechin?” are un răspuns la care cei mai mulți dintre noi nu s-ar aștepta: aceste ființe marine nu au deloc oase.

Rechinii își folosesc branhiile pentru a filtra oxigenul din apă. Potrivit agenției NOAA Fisheries, din SUA, rechinii sunt un tip special de pești, cunoscuți sub numele de „elasmobranhi”, care se traduce prin pește format din țesuturi cartilaginoase, același tip de țesut din care sunt făcute nasul și urechile umane.

Acum că am aflat câte oase are un rechin, cum rămâne cu alte animale marine?

Categoria elasmobranhi include și pisicile de mare, peștii ferăstrău și batoidul.

Scheletele lor cartilaginoase sunt mult mai ușoare decât oasele adevărate, iar ficatul lor mare este plin de uleiuri cu densitate scăzută, ambele ajutându-le pe aceste creaturi să plutească.

Alte curiozități despre rechini

Chiar dacă rechinii nu au oase, totuși se pot fosiliza. Pe măsură ce majoritatea rechinilor îmbătrânesc, ei depun săruri de calciu în cartilajul lor scheletic pentru a-l întări. Fălcile uscate ale unui rechin par și se simt grele și solide; la fel ca osul.

Aceleași minerale le permit majorității sistemelor osoase de rechin să se fosilizeze destul de frumos. Dinții au smalț, așa că apar și ei în înregistrările fosile.

Nu toți rechinii au același tip de dinți. Rechinii Mako au dinți foarte ascuțiți, în timp ce rechinii albi au dinți triunghiulari, zimțați. Fiecare rechin lasă pe prada sa un semn unic. Un rechin de nisip schimbă aproximativ 35.000 de dinți pe parcursul vieții sale.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. În ce ocean se află Triunghiul Bermudelor?

Albinele pot învăța diferența dintre numerele pare și cele impare

„Sfârșitul a miliarde de ani de istorie evolutivă”. O cincime din toate speciile de reptile ar putea dispărea

Un „dragon auriu” al adâncurilor, observat de oamenii de știință. Specia este foarte rară

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase